Αφαίρεση θηλωμάτων
Τι είναι τα θηλώματα;
Ένα από τα πιο κοινά δερματολογικά προβλήματα είναι οι μικρές, σαρκώδεις αναπτύξεις που ονομάζονται δερματικά θηλώματα. Αν και είναι ακίνδυνα, μπορούν να κάνουν τον ασθενή να αισθάνεται αμήχανα. Τα θηλώματα είναι μικρές, μαλακές εκβλαστήσεις του δέρματος, που εντοπίζονται συνήθως στο λαιμό, στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα ή στα βλέφαρα, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε.
Σε αντίθεση τα σπυράκια ή τις κύστεις, που προκαλούν ανυψωμένη περιοχή του δέρματος, τα θηλώματα, προσκολλώνται στην επιφάνεια του δέρματος με ένα λεπτό μίσχο.
Τα θηλώματα,(ή “ακροχόρδονες”) παρόλο που είναι μικρά σε μέγεθος, είναι ενοχλητικά, γιατί δημιουργούν αντιαισθητικό αποτέλεσμα. Τα θηλώματα, που έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματος , ή λίγο πιο σκούρα, είναι συνήθως δύο έως πέντε χιλιοστά σε μέγεθος. Μερικές φορές μπορεί να γίνουν μεγαλύτερα.
Είναι επικίνδυνα ?
Τα θηλώματα είναι εντελώς ακίνδυνα, αλλά μπορούν εύκολα να ερεθιστούν και να εμφανίσουν φλεγμονή. Είναι πολύ συχνό, να πιάνονται σε ρούχα ή κοσμήματα, και με αυτό τον τρόπο να ερεθίζονται.
Πως αφαιρούνται?
Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους ένας πιστοποιημένος δερματολόγος μπορεί να αφαιρέσει τα θηλώματα
- κρυοχειρουργική, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση της ετικέτας με ψυξη του δέρματος με υγρό άζωτο.
- καυτηρίαση, η οποία περιλαμβάνει κάψιμο ή καταστροφή του ιστού με θερμότητα.
- Laser
Σπιτικές θεραπείες για την αφαίρεση δερματικών ετικετών
Πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό απλώς να τα τραβήξουν ή να τα κόψουν—αλλά αυτό δεν είναι σωστό.
Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις ή μπορεί να κινδυνέψει κάποιος να μπερδέψει τα θηλώματα, με κάποια βλάβη που πραγματικά πρέπει να δει ένας γιατρός. Επίσης, αυτές οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή συχνά λειτουργούν ερεθίζοντας την βάση του θηλώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, κνησμό, πόνο και αποχρωματισμό.
Τι προκαλεί τα θηλώματα;
Αν και δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι προκαλεί τα θηλώματα, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου για τα άτομα που τα εμφανίζουν ,όπως το οικογενειακό ιστορικό ή γενετική, η μεγαλύτερη ηλικία, το σωματικό βάρος ή οι ορμονικές μεταβολές, όπως η εγκυμοσύνη.
Τα θηλώματα είναι επίσης πιο συχνές σε άτομα με διαβήτη.
Παρόλο που είναι ένα αισθητικό κυρίως πρόβλημα, μπορεί να υποκρύπτουν και άλλα θέματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Το ευχάριστο είναι,οτι σπάνια επισημαίνουν τον καρκίνο.